26.11.18

Відзначення Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій у закладах освіти району

  23 листопада 2018 року у Зазимському ЗЗСО було проведено ряд заходів з метою вшанування пам’яті жертв голодомору, донесення до школярів масштабів жорстокості, з якою винищували український народ, виховання особистої стурбованості кожного за події тих років.
У школі було обмежено проведення розважальних заходів у школі, приспущено прапор та вшановано пам'ять загиблих від голоду земляків хвилиною мовчання.
 У п’ятницю, 23 листопада, проведено загальношкільну лінійку – «Пам’ятаймо про минуле», де учні заслухали коротку історичну довідку про Голодомор.
Шкільна бібліотека не залишилася осторонь виховних заходів: бібліотекар організувала книжкову виставку на тему «Голодомор – геноцид української нації».

Вчителі 8-х класів провели захід для учнів середньої та старшої ланки, де широко висвітлили події, через які довелося пройти українцям у 32-33 рр. Розповіли про «закон п’яти колосків». Від озвучених та проілюстрованих фактів у багатьох школярів та учителів на очах з’являлися сльози.

 У знак вічної пам’яті жертв голодомору школярі пов’язали на хрест чорну стрічку, вишитий рушник та сніпок пшениці, аби кожен із жителів села не забував про ті страшні події, аби вшанував хвилиною мовчання душі померлих та опухлих  від голоду дітей, батьків, дідів…

        Цей захід запам’ятається усім завдяки тим емоціям суму, жалю і співпереживання, які вчувалися у кожному слові чи русі однолітків, вчителів, гостей.

 24 листопада учні нашої школи провели церемонію покладання квітів та встановили лампадки біля меморіалу жертвам Голодомору.

***


 З метою формування історичної пам’яті учнів про трагічні сторінки історії Голодомору на Україні 1932-1933 років , 23.11.2018 року учні 9-Б класу(кл. кер. Гарасимець М.Г.) Княжицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, провели виховний захід «Україна пам’ятає, світ визнає», під час якого ознайомили учнів 6-В, 7-А,7-Б, 8-Б,9-А, 10,11  класів з трагічним минулим нашого народу, розкрили як білі так і чорні сторінки своєї країни.

***

«Колосок, що серце  пронизав»

 Гортаючи сторінки історії, часто нам доводиться замислюватися над помилками та жорстокістю влади, яка панувала в різні часи. Свідком цього стали  1932-1933 роки, коли штучно замучені від голоду люди, падали  просто на вулицях … Це важко собі уявити, але факти говорять самі за себе. 
23 листопада задля вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у Плосківському НВО була проведена лінійка-реквієм «Колосок, що серце пронизав». Також слід відзначити виховні години «Жнива скорботи» (5-8 кл.), «Кривава ціна українського хліба 1932-1933 р.р.», «Голодомор: перемогти страшну смерть» (9-11 кл.), виставку документальної літератури у бібліотеці навчального закладу «Минуле стукає в наші серця».  
Свічка – це символ Дня пам'яті жертв Голодомору, тому учні Плосківського НВО виготовляли її власноруч разом з К. Я. Бузник, учителем географії керівником гуртка «Юні музеєзнавці». 

Сподіваємось, що байдужими до цієї події не залишився жоден вихованець  закладу освіти, в юних серцях поселиться жалоба та людяність.

***


 23 листопада в Рожнівському НВК було проведено урок-реквієм, присвячений голодомору 1932-1933 років. Під час уроку  виховувалося почуття стурбованості кожного долею невинних жертв, сприймання чужої біди, як своєї власної.
Протягом тижня в школі було проведено виховні години у 1-4 класах, диспут з учнями 8-9 класів "Свічка пам`яті",  учні 5-7 класів переглянули відеофільм "Сторінки історії 1932-1933".

Немає коментарів:

Дописати коментар